’t Wad verkennen

< terug naar het overzicht

De Waddenzee, een rijk getijdengebied. Aan de zuidelijke zijde van Vlieland ligt de Waddenzee; een wereld op zich. Als bij eb de zeebodem droog valt, zijn er zandbanken, modderige slikvelden en geulen in allerlei breedtes te zien. Het ondiepe, relatief warme water van dit getijdengebied heeft een rijk bodemleven. Ongeveer 250 plantensoorten groeien alleen in de Waddenzee en er komen veel schelpdieren en wormen in voor. Zeehonden krijgen er jongen, vissen zetten er kuit af en bijzonder veel (trek)vogels foerageren, rusten en broeden er. Dankzij de rol van kraamkamer heeft de Waddenzee een grote ecologische waarde. De UNESCO verklaarde het gebied in 2009 tot werelderfgoed en het maakt deel uit van het Natura 2000 Netwerk.

Wadlopen

Wadlopen is een avontuurlijke ervaring. U loopt over zandplaten en door de modder waarin u de ene keer dieper in wegzakt dan de andere keer. Bovendien is wandelen op het Wad een gevecht met de tijd; in dit verraderlijke gebied komt onvermijdelijk ook de vloed weer opzetten.

Vanaf Waddencentrum De Noordwester worden wadlooptochten georganiseerd in de lente, zomer en herfst. Dit informatiecentrum organiseert ook excursies naar de Posthuyskwelder. Op dit aangeslibde, begroeide land dat alleen bij extreem hoog water nog onderloopt, is een zeldzame flora en fauna te ontdekken. In de winter grazen hier IJslandse paarden.

Waddentocht per boot

U kunt het Wad ook met een boot verkennen. Dat kan bijvoorbeeld met de werkboot Phoca. U vertrekt twee uur voor laag water en vaart tot het Wad droogvalt. Aan boord zijn waadpakken waarmee u dan gaat wadlopen. Tijdens deze tocht vist u op garnalen, die bij een goede vangst ook worden gekookt en gegeten.

U kunt het Waddengebied ook op een spectaculaire manier ontdekken met snelle boten. Dat kan bijvoorbeeld met Waddenadventures, P177 The RIB experience of De Geus.

Gerrit de Oesterman

Een van de meest markante persoonlijkheden van Vlieland is Gerrit Oesterman. Ga met hem op pad op het wad en hij vertelt alles over de (eetbare) flora en fauna. Tijdens de tocht plukt u zelf de oesters die u na afloop met de lekkerste ingrediënten lekker opeet in de Juttertuin.

Meer dan 30 jaar ervaring
Meest geboekt op Vlieland
Snelle service
Honden zijn welkom
Zoek in ons aanbod!