



< terug naar het overzicht
Het kleine Vlieland telt veel interessante musea.
In het oudste pand van Vlieland is sinds 1956 het Museum Tromp’s Huys gevestigd. Het museum brengt Vlielands indrukwekkende verleden in beeld op (cultuur)historisch en maritiem gebied. De collectie bestaat uit schilderijen, tekeningen, etsen en prenten. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide zilver-, foto- en klokkenverzameling. Verder toont Tromp’s Huys (zee)kaarten en scheepsmodellen. Ook de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, en de beroemde dichter, schrijver en scheepsarts Slauerhoff komen aan bod. Het museum is gevestigd aan de Dorpsstraat 99.
Iedereen die Vlieland beter wil leren kennen, is welkom bij Waddencentrum De Noordwester. In dit centrum is voor jong en oud veel te zien en te beleven. Zo is er een zeeaquarium met allerlei vissen en zeedieren uit de Noord- en Waddenzee. In deze ‘zeestraat’ is het mogelijk om roggen te aaien. Zij zwemmen rond vlakbij de zandplaat Griend, tussen Vlieland en Harlingen in. Past u wel op voor de haaien tussen de roggen? In De Noordwester zijn ook duizenden verschillende soorten zand te zien. Het is de bedoeling dat dit de grootste verzameling ter wereld wordt. Op de jutterszolder staan de gekste dingen uitgestald die op de stranden van Vlieland zijn aangespoeld. De wrakkenzolder is gewijd aan de scheepswrakken die rondom Vlieland onder water liggen (en dat zijn er heel wat). De Noordwester vertoont daarnaast nog films en exposities van onder meer Staatsbosbeheer. Aan de balie wordt informatie verstrekt. Hier zijn ook buitenexcursies te boeken. De Noordwester is te vinden aan de Dorpsstraat 150.
Op Vlieland bouwden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een bunkercomplex dat deeluitmaakte van de Atlantikwall. Doel was het afslaan van een landing van de geallieerden op Vlieland. Het complex is uitgegraven, gerestaureerd en doet nu dienst als bunkermuseum.
Midden op de uitgestrekte zandvlakte Vliehors, staat al ruim een eeuw het Drenkelingenhuisje. Vroeger was het een vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen; er lagen droge kleren, water en voedsel op ze te wachten. Vanuit dit huisje konden de drenkelingen ook telefoneren met het Posthuys. Het Drenkelingenhuisje is nu eigendom van de Vliehors Expres, die het heeft ingericht als juttersmuseum. Alles wat op het strand van de Vliehors aanspoelt, is hier te bewonderen; van sigaretten tot flessenpost. In mei trekt de Vliehors Expres rondom het Reddingshuisje een jutschutting op, die tot oktober blijft staan. Hier wordt ’s avonds rond het kampvuur regelmatig opgetreden. De Vliehors is in het weekeinde vrij toegankelijk voor wandelaars. De Vliehors Expres onderneemt avontuurlijke tochten met omgebouwde vrachtwagens naar de Vliehors. Daarbij wordt ook een bezoek gebracht aan het reddingshuisje.