Evenementen, festivals en happenings

< terug naar het overzicht

Vlieland staat bekend om de rust en ruimte. Desondanks wordt er het gehele jaar rond veel georganiseerd. Hieronder een greep uit het aanbod.

Nieuwjaarsduik Vlieland

Op 1 januari stormen om 13.00 uur zo’n 500 deelnemers het strand voor het Strandhotel af om een frisse duik in de Noordzee te nemen. De Nieuwjaarsduik Vlieland is inmiddels een traditie geworden. Deelname is gratis. Vanaf 12.30 uur speelt de fanfare om de zwemmers moed in te blazen. Na de duik krijgen de deelnemers een kop snert.

De Vuurtorenloop

In de lente gaat de Vuurtorenloop van start. Eigenlijk zijn er twee Vuurtorenlopen: een wandeltocht en een hardlooptocht. De lengtemaat die voor de Vuurtorenloop gehanteerd wordt, is de zeemijl. Bij de wandeltocht van 5 zeemijl (ruim 9 km) staat de eilandbeleving centraal. De deelnemers lopen langs het strand, door het dorp, over de Waddendijk en door het duingebied. Ze doen allerlei verrassende locaties aan, zoals achtertuinen en privéhuizen. Tijdens de tocht is er ludiek entertainment en krijgen de wandelaars allerlei Vlielandse lekkernijen voorgeschoteld.

Voor de hardlopers wordt de afstand per zeemijl aangegeven met boeien. De route van 5 of 10 zeemijl (ruim 9 of 18,5 km) voert langs de jachthaven, over het Noordzeestrand, over de dijk en door het dorp. Uiteraard gaan de deelnemers ook over het Vuurboetsduin, waar de Vuurtoren de Vuurduin staat. Voorafgaand aan de Vuurtorenloop zijn er tochten voor de jeugd in het bos.

Into The Great Wide Open

Een buitengewoon populair, maar toch intiem en speels voelend muziekfestival, is Into The Great Wide Open. Op podia in de natuur laten vooraanstaande en (nog) onbekende muzikanten het beste van zichzelf horen. De liefdevol samengestelde programmering biedt ook ruimte aan verrassend theater in de bossen, beeldende kunst, film en originele kinderactiviteiten op het strand. Dit kunstzinnige festival vindt plaats in het staartje van de zomer. Veel speelt zich af rondom kampeerterrein Stortemelk, waarvan de duinpannen dan bezaaid zijn met koepeltentjes. Culinaire verwennerij en hoogstaande catering dragen bij aan de bijzondere sfeer.

Here Comes The Summer

Dit muziekfestival is het kleine zusje van Into The Great Wide Open. In samenwerking met kampeerterrein Stortemelk worden in de Bolder en buiten in de natuur optredens gegeven door goede bands. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Into The Great Wide Open vindt plaats aan het einde van de zomer en Here Comes The Summer vanzelfsprekend in de lente. Voor wat de sfeer betreft, lijken de festivals sterk op elkaar.

Stortemelk Halve Marathon

In de zomer vindt de Stortemelk Halve Marathon plaats. Vanaf de Bolder vertrekken de renners om na een parcours over het prachtige Vlieland feestelijk te finishen bij de veerdam, waar de boten van Doeksen aanmeren. De renners kunnen ook kiezen voor een afstand van 10 of 5,5 km. De tocht voor de jeugd heeft  een lengte van 2 km.

De Horizontoer

Een varend festival dat ’s zomers traditiegetrouw langs de Waddeneilanden vaart, is de Horizontoer. Uiteraard meert de vloot ook aan in de haven van Vlieland. De optredens vinden niet alleen aan boord plaats, maar ook in de lokale horeca, op podia en in de straten van de Waddeneilanden. In totaal is er op 65 locaties van alles te zien en te horen: veel muziek van singer-songwriters, bands, kleinkunst, (straat)theater en cabaret. De optredens van Horizontoer zijn vaak kosteloos te bezoeken.

De Amusetour

In het hele land worden Amusetours gehouden en ook Vlieland is al een aantal jaren van de partij in de nazomer. Tijdens de Amusetour staan zo’n tien toprestaurants klaar om u te verwennen met lekkere, kleine gerechten en een bijpassend glas wijn. Deze culinaire kennismakingen leiden u door het dorp, langs het Wad, door duin- en bosgebied en uiteraard langs het strand. De deelnemende geluksvogels verplaatsen zich wandelend, fietsend en met de huifkar van proeverij naar proeverij.

Meer dan 30 jaar ervaring
Meest geboekt op Vlieland
Snelle service
Honden zijn welkom
Zoek in ons aanbod!