Bezienswaardigheden, van historisch tot modern

< terug naar het overzicht

Naast het alomtegenwoordige natuurschoon zijn er op Vlieland veel andere bezienswaardigheden. De meeste bevinden zich in of aan de Dorpsstraat.

Tromp’s Huys

Op nummer 99 in de Dorpsstraat staat het oudste pand van Vlieland: Tromp’s Huys. Dit is rond 1575 gebouwd en doet nu dienst als museum over de (cultuur)historie van het eiland. Enkele vertrekken zijn in hun oude luister hersteld. Naast de tijdelijke tentoonstellingen bestaat de vaste collectie uit onder meer (zee)schilderijen, tekeningen, historische huisraad, nautische kaarten, archeologische vondsten, maritieme penningen, scheepsmodellen en zeekijkers. Daarnaast is er een collectie parafernalia te bewonderen van de beroemde dichter en scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff die een sterke band met Vlieland had.

Nicolaaskerk

Tegenover nummer 133 in de Dorpsstraat ligt het Kerkplein. Blikvanger is de mooie Sint Nicolaaskerk. Het is een van de oudste, oorspronkelijk protestantse kerkgebouwen van Nederland. In de kerk zijn de originele walviskaken te zien die vroeger als grafstenen werden gebruikt. Enkele kerkbanken zijn gemaakt van juthout en een paneel van de preekstoel is nog een scheepsdeurtje geweest. De Nicolaaskerk is het enige godshuis op Vlieland. De kerk staat open voor iedereen, ook voor mensen die een andere religie dan de protestantse aanhangen. De kerk is voor bezichtiging van april tot september geopend op de woensdag van 10.00 tot 12.15 uur. Veel van de geschiedenis van Vlieland is terug te vinden in de Nicolaaskerk.

Historie Nicolaaskerk

De Nicolaaskerk is gebouwd bovenop de plek waar in de middeleeuwen een kleine kapel stond. Die was gewijd aan de heilige Sint Nicolaas, de patroonheilige van handelaars en zeevarenden. In die tijd was het huidige dorp Oost-Vlieland het kleinere dorp van het eiland. Het hoofddorp was West-Vlieland, Westeyende genaamd. Westeyende werd echter geleidelijk door de zee verzwolgen. De bewoners trokken daarom naar het dorpje Oost-Vlieland, dat daardoor flink groeide. Omdat de oude Nicolaaskerk na verloop van tijd te klein was voor de toenemende populatie, werd het gebouw neergehaald. In 1605 verrees de nieuwe zaalkerk, die in 1647 werd uitgebouwd als kruiskerk. Na de reformatie kwam de parochiekerk in handen van de protestanten. 

Voormalig raadhuis

Op nummer 148 is in de Dorpsstraat het voormalig Raadhuis van Vlieland te zien. Dit neoclassicistische pand werd in 1855 ter vervanging van het vorige raadhuis uit 1598 gebouwd. Dit oude raadhuis had een toren dat een baken voor schippers was. Het stond in het dorp Westeyende, dat langzaam in de zee is verdwenen. Twee gevelstenen herinneren nog aan het oude raadhuis. Dat zijn een steen met het jaartal 1598 en een steen met het wapen van Vlieland erop.

De Vuurduin

Wat in het rijtje bezienswaardigheden niet mag ontbreken, is de oude vuurtoren De Vuurduin. Als u de Dorpsstraat helemaal uitloopt, ziet u de toren aan uw rechterzijde staan. Voor bezichtiging beklimt u via een houten trap eerst het Vuurboetsduin. Dit is een van de hoogste duinen van Nederland. Daarna volgt de gietijzeren trap van de toren zelf. De Vuurduin is op werkdagen toegankelijk voor publiek van 14.00 - 16.00 uur. Klik hier voor meer informatie over de vuurtoren.

Vlielandse Kaasbunker

In een voormalige drinkwaterbunker diep onder de grond van het hoogste duin, rijpen in alle rust de Vlielander Bunkerkazen. De kazen zijn gemaakt van zeewier uit de zee rondom Vlieland en van biologische melk afkomstig van Friese koeien - op Vlieland wordt geen melkvee gehouden. Het zeewier bevat 25 keer meer ijzer dan vlees en er is geen landbouwgrond nodig voor de productie. De kaassoort wordt geproduceerd in kaasmakerij Kaaslust in Oosterwolde. De zeewierkaas is een delicatesse en geliefd bij Vlielanders. De bunker bevindt zich nabij de vuurtoren en is op eigen gelegenheid te bezoeken met een videotour, inclusief proeverij. 

Bierbrouwerij Fortuna

Bierbrouwerij Fortuna brouwt ambachtelijke bieren met de kracht van het eiland. De basis is het heerlijke water van Vlieland zelf, waaraan de brouwers eilander ingrediënten toevoegen zoals duindoorn, cranberry en rozebottel. De energie voor de brouwerij wekken 144 zonnepanelen op het dak op. In het oogstrelende, moderne gebouw van de brouwerij vinden rondleidingen, exposities en concerten plaats. De ruimtes zijn ook de thuishaven van yogalessen en proeverijen met Vlielander producten. De brouwerij is vlakbij de jachthaven gevestigd aan Fortweg 10.

De Reddingsbootschuur

In de voormalige reddingsbootschuur is een galerie annex (web)winkel gevestigd. Hier is werk van verschillende kunstenaars te zien en te koop. Het adres is Duinkersoord 33.

Meer dan 30 jaar ervaring
Meest geboekt op Vlieland
Snelle service
Honden zijn welkom
Zoek in ons aanbod!