Museum Tromp’s Huys bevindt zich sinds 1956 in het oudste pand van Vlieland. Dit museum biedt een fascinerend inzicht in de (cultuur)historische en maritieme geschiedenis van het eiland. Bezoekers kunnen genieten van een prachtige collectie schilderijen, tekeningen, etsen en prenten. Bovendien beschikt het museum over een uitgebreide verzameling zilver, foto's en klokken. Tromp’s Huys heeft ook een unieke verzameling van (zee)kaarten en scheepsmodellen. Het museum besteedt aandacht aan tal van onderwerpen, waaronder de walvisvaart, de ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, en de beroemde dichter, schrijver en scheepsarts Slauerhoff. Tromp’s Huys is gelegen aan de Dorpsstraat 99 en is zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Vlieland.
Waddencentrum De Noordwester heet iedereen welkom die Vlieland beter wil leren kennen. Het zeeaquarium herbergt allerlei vissen en zeedieren uit de Noord- en Waddenzee. Een bijzonder hoogtepunt is het roggen aaien in de 'zeestraat'. Deze roggen zwemmen rond in de buurt van de zandplaat Griend, tussen Vlieland en Harlingen. Let wel op voor de haaien die daar ook te vinden zijn! In De Noordwester zijn duizenden verschillende soorten zand te bewonderen. Dit is de grootste verzameling ter wereld en is leuk voor elke natuurliefhebber. Op de jutterszolder staan de meest opmerkelijke dingen uitgestald die op de stranden van Vlieland zijn aangespoeld. De wrakkenzolder is gewijd aan de scheepswrakken die rondom Vlieland onder water liggen. Informatie wordt verstrekt aan de balie en hier zijn ook buitenexcursies te boeken. Het Waddencentrum is te vinden aan de Dorpsstraat 150.
Op Vlieland bevindt zich een voormalig bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog dat deel uitmaakte van de Atlantikwall. Het doel was om een landing van de geallieerden af te slaan. Tegenwoordig is het complex gerestaureerd en omgebouwd tot een bunkermuseum, waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van de Atlantikwall en de rol van Vlieland in de Tweede Wereldoorlog.
Het Drenkelingenhuisje staat al meer dan honderd jaar op de uitgestrekte zandvlakte Vliehors en diende vroeger als vluchtplaats voor schipbreukelingen. Nu is het eigendom van de Vliehors Expres en ingericht als juttersmuseum waar je allerlei strandvondsten kunt bewonderen, van sigaretten tot flessenpost. In de zomer wordt er rondom het Reddingshuisje een jutschutting opgetrokken waar ’s avonds bij het kampvuur regelmatig optredens worden georganiseerd. De Vliehors Expres biedt ook avontuurlijke tochten met omgebouwde vrachtwagens aan naar de Vliehors en een bezoek aan het reddingshuisje is daarbij inbegrepen. In het weekend is de Vliehors vrij toegankelijk voor wandelaars.