Bezienswaardigheden

Vlieland is een prachtig eiland met talloze bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te ontdekken. Van vuurtorens tot historische gebouwen en van bijzondere musea tot natuurlijke schoonheid. Verken het eiland en ontdek zelf de vele bezienswaardigheden die Vlieland te bieden heeft!

Nicolaaskerk

Tegenover nummer 133 in de Dorpsstraat bevindt zich het Kerkplein waar de prachtige Sint Nicolaaskerk te bewonderen is. Deze kerk is één van de oudste protestantse kerkgebouwen in Nederland. In de kerk zijn de originele walviskaken te zien die vroeger als grafstenen werden gebruikt. De Nicolaaskerk is het enige religieuze gebouw op Vlieland en staat open voor iedereen, ongeacht hun religieuze achtergrond. De kerk is geopend voor bezichtiging van april tot september op woensdag tussen 10.00 en 12.15 uur. 

Tromp's Huys

Het oudste pand van Vlieland, gelegen op nummer 99 in de Dorpsstraat, is Tromp's Huys. Het werd gebouwd rond 1575 en fungeert momenteel als museum dat de (cultuur)geschiedenis van het eiland belicht. Enkele kamers zijn gerestaureerd naar hun oorspronkelijke staat. Naast de tijdelijke exposities bestaat de permanente collectie uit verschillende items zoals (zee)schilderijen, tekeningen, historisch huisraad, nautische kaarten, archeologische vondsten, maritieme penningen, scheepsmodellen en telescopen. 

Het voormalige Raadhuis

Op nummer 148 in de Dorpsstraat staat het voormalige Raadhuis van Vlieland, een neoclassicistisch gebouw dat in 1855 werd opgericht ter vervanging van het oorspronkelijke raadhuis uit 1598. Het oude raadhuis, dat in het dorp Westeynde stond en een toren had die diende als baken voor schippers, is geleidelijk aan door de zee verzwolgen. Twee gevelstenen, één met het jaartal 1598 en één met het wapen van Vlieland, herinneren nog aan het oude raadhuis.

De Vuurduin

Een niet te missen bezienswaardigheid is de oude vuurtoren De Vuurduin. Wanneer je de Dorpsstraat helemaal uitloopt, zal je de toren aan uw rechterkant zien. Om deze te kunnen bezichtigen, moet je eerst de houten trap beklimmen die leidt naar het Vuurboetsduin, een van de hoogste duinen van Nederland. Daarna volgt de gietijzeren trap die naar de toren zelf leidt. De Vuurduin is op werkdagen open voor bezoekers van 14.00 tot 16.00 uur. 

Vlielandse Kaasbunker

Diep onder het hoogste duin van Vlieland rijpen de Vlielander Bunkerkazen in een voormalige drinkwaterbunker. Deze kaassoort is gemaakt van biologische melk van Friese koeien en zeewier uit de zee rondom het eiland. Het zeewier bevat 25 keer meer ijzer dan vlees en er is geen landbouwgrond nodig voor de productie. De kaas wordt geproduceerd in kaasmakerij Kaaslust in Oosterwolde. De zeewierkaas is een populaire delicatesse op Vlieland en de bunker is op eigen gelegenheid te bezoeken met een videotour en een proeverij. De bunker bevindt zich nabij de vuurtoren.

Bierbrouwerij Fortuna

Bierbrouwerij Fortuna maakt gebruik van de pure kracht van Vlieland om ambachtelijke bieren te brouwen. Het heerlijke water van het eiland dient als basis, waaraan de brouwers lokale ingrediënten zoals duindoorn, cranberry en rozebottel toevoegen. De brouwerij wordt aangedreven door 144 zonnepanelen op het dak, die de benodigde energie opwekken. Het moderne en prachtige gebouw biedt niet alleen ruimte voor het brouwen van bier, maar ook voor rondleidingen, exposities en concerten. Verder zijn er yogalessen en proeverijen met andere Vlielandse producten te volgen. Je kunt de brouwerij vinden aan de Fortweg 10, vlakbij de jachthaven.